Vastaanotot

Kuopio ajanvaraus:
017 28 28 244/Puijonlaakson Lääkärikeskus

 

Juankoski ajanvaraus:
040  55 60 712

Ajankohtaista

Synnytys- ja vauvahierontakurssit sekä äitiysjooga, synnytystanssi, synnytysterapiavast.otto.:

Kuopiossa ja Helsingissä. Kurssit pyörivät koko ajan. Ilmoittaudu heti.  Tiedustelut ja ilmoittautumiset 0405560712. Myös yksityisopetus mahdollista.  

Äitiysjooga sunnuntaisin klo10-11 Klo11-12  Akt.Synn.r.y:n ilmainen keskustelu (aiheina:naisen synnytys, pyhä syntymä,kivuton synnytys,doula)Ilmott.molempiin tekstiviestillä 0405560712

Katso multimediaesitys Sao Paulon koulusta

Päivitetty 12.08.2018

Ultraäänitutkimukset

GYNEKOLOGISET ULTRAÄÄNITUTKIMUKSET

Nykyaikaisella emättimen kautta tehdyllä ultraäänitutkimuksella  saadaan hyvin paljon hyödyllistä tietoa  kohdun ja munasarjojen normaaleista ja epänormaaleista  sekä sairalloisista tiloista.

Käyttämälläni laitteella voi erottaa jopa 1-2mm:n suuruiset rakenteet. Mittatarkkuus on  samaa luokkaa.

 

  Jokaisessa tutkimuksessa käydään järjestelmällisesti läpi  kohtu, munasarjat ja niiden vieruskudos. Samalla nähdään onko mahaontelossa nestettä, joka voi olla merkki verevuodosta tai pahanlaatuisesta kasvaimesta. Kohdun viruskudos kuten verisuonilaajentumat näkyvät hyvin sekä ihan kohdun vieressä korkeintain 15cm.n etäisyydellä olevat kasvaimet,  esim. lymfooma saattaa näkyä. Suolen täyteläisyys huonontaa näiden erottumista.  Jos virtsaa on rakossa nähdään sen seinämä. Virtsankarkailupotilaalla saattaa joskus olla kyse virtsarakon tyhjentyisvaikeudesta, joka myös  näkyy tässä tutkimuksessa. Liian täysi virtsarakko saattaa huonontaa näkyvyyttä kohdun sisälle. Vaihdevuosien jälkeen  yleistyvät pahanlaatuiset munasarjakasvaimet  on mahdollista todeta jo pieninä 1-2vuoden välein tehdyllä ultraäänitutkimuksella. Käsintutkimuksessa löytyäkseen kasvain pitää olla vähintäinkin 5cm iän myötä  paksuuntuvien vatsanpeitteidenkin vuoksi.

 

Kohdun ultraäänitarkastelussa  kiinnitetään huomio  kokoon ja muotoon, seinämän rakenteeseen  sekä limakalvon rakenteeseen, rajautuvuuteen ja paksuuteen.

 

 Kohdun rakennepikkeavuudet kuten kaksoiskohtu, herttamianen kohtu ja kohdun sisäinen väliseinä sekä kasiosainen kohdun kaula tai kohdunkaulan puuttuminen näkyvät hyvin. Näillä on merkitystä  ennenaikaisten synnytysten vaikeiden synnytysten ,alentuneen hedelmällisyyden tai  lapsettomuuden syinä.

 

  Kohtuseinämän, yleensä hyvänlaatuiset, lihakasvaimet(myomat) erottuvat hyvin. Ne voivat sijaita kohdun pinnassa, seinämän sisällä tai  kohdun sisäisen limakalvon alla. Kaikkiin nähin voi liittyä kipuja ja vuotohäiriöitä ,jotka ovat pahempia suurikokoisissa. Etenkin  limakalvonalaiset myomat aiheuttvat runsaita vuotoja. Monesti myomiin tulee iän myötä kalkkia joka ei ole haitallista.Jos myoma kasvaa nopeasti  etenkin vaihdevuosiiän jälkeen saattaa se merkitä sen pahanlaatuiseksi muuttumista.  Hyvänlaatuinen , mutta  vaikeasti disgnostisoitavissa oleva  adenomyoositauti saattaa näkyä kohdun seinämän sisäisinä tiiviskaikuisina juosteina tai saarekkeina. Hankalia kipuja aiheuttava adenomyoosi saatta vaatia kohdunpoiston.

 

Kohdunkaulassa näkyy tukkeutuneiden limarauhasten seurauksena limarakkuloita tai jopa lihaskasvaimia, jotka ovat hyvänlaatuisia muutoksia.

 

  Ultraäänetutkimuksella näkee jos raskaus on kiinnittynty kohtuontelon ulkopuolelle kohdun sarveen tai kohdunkaulaan jossa sillä ei ole mahdollisuutta kasvaa vaan aiheutta kipuja  ja vuotoja  jopa hengenvaarallisen tilan repäistessään  verekkään lihasseinämän.Kiireellistä hoitoa vaativa on myös kohdun  ulkopuolinen raskaus, jolloin se sijaitsee useimmiten munajohtimessa ,  ei näy ultraäänilaitteella,  mutta aiheuttaa toispuolista aaltoilevaa alamahakipua   ja samanaikaisesti kohtuontelossakaan ei raskautta  todeta.

 

Kohdun sisäisen limakalvon ultraäänitutkimuksessa taarkastellaan sen rakenne, paksuus ja rajautuvuus. Kovin paksu limakalvo kielii runsaista vuodoista tai hormonihäiriöstä, jolloin limakalvo ei kuukautsivuotojen myötä uudistu. Jos liamkalvo ei ollenkaan paksune on kyseessä paha hormonihäiriö, jonka selvittely tehdään hormonitesteillä ja aivolisäkkeen kuvauksilla.  Kolimikerrosrakenne kielii siitä , että munasolu ei ole  irronnut. Epätasaisen rakenteen takan voi olla liikakasvu(hyperplasia), limakalvokasvaimia( polyyppeja) tai  jopa pahanlaatuisuus.

 

Vaihdevuosien jälkeen 4-5mm:n ylittävä paksuus saattaa sisältää hyvänlaatuisen tai  pahanlaatuisen tautitilan, joka on todettavissa kohtuontelon imu/harjanäytteellä. Tiiviskaikuinen ja paksu (yli 6-7mm)limakslvo voi sisältää liikakasvun(hyperplsia), adenomyoosin, pyometran(märkäkertymän), hematometran(verikertymän), mycometran(liamkertymän), jopa limakalvosyövän, jonka syvyys kohtuseinämässä myös näkyy. Tamoxifeenihoitoa saavien  intasyöpäpotilaiden  kohdunsisen  limakalvon syöpäriski on kohonnut, jonka vuoksi liamkalvomuutoksia seurataan ultraäänitutkimuksilla ja kohdunsisäisillä harja/imu näytteillä.

 

Kohdun sisäisen limakalvon polyypit näkyvät parhaitan kun ultraäänitutkimksen aikana ruiskutetaan kohdun kaulan kautta katetrilla steriiliä fysiologista suolaliuosta kohdun sisälle. Tällä menetelmällä löytyy 88% (sensitiivisyys) 74%:(spesifisyys) varmuudella.Kun tähän tutkimukseen liitetään vielä kohdun limakalvon imu/harjanäytteet niin tautitilan löytymisen herkkyys ja tarkkuus lisääntyy 20%:llä ja 10%:lla.  Tällöin diagnoosin teko kohtuontelopolyypista on yhtä hyvää kuin kohtuontelotähystyksessä , joka vaatii sairraalaolosuhteita.

 

Toimivat munasarjat näkyvät ultraäänitutkimuksessa yleensä hyvin. Munasolu kypsyminen ja irtoaminen on todettavissa helposti kahdella kierron mukaan oikein ajoitetulla tutkimuksella.  Vaihdevuosien jälkeen munasarjojen kutistuessa terveiden munasarjojen  erottaminen on vaikeampaa.  Useimmiten munasarajkasvaimet ovat oireettomia. Joskus niihin voi liittyä vuotohäiriöitä  ja kipujakin , etekin jos  ne puhkeavat, kiertyvät vartensa ympärille, ovat kasvaneet viereisiin kudoksiin tai elimiin(suolisto) kiinni tai ovat hyvin kookkaita.

 

 Yleisimmpiä munasarajlöydöksiä ovat cystat eli nesterakkulat ovat useimmiten hyvänlaatuisia toiminnallisia, hormonikierukan käytöstä johtuvia tai esim. endometrioositautiin(=hyvänlaatuinen kohdun sisäisen limakalvon esiintyminen kohdun ulkopuolella) liittyviä. Verirakkuloita voi  esiintyä myös normaaleissa munasarjoissa.  Ns. rakkulamunasarjataudissa(=pco) tyypillisenä löydöksenä on kurikerroksen heminauhamaiset rakkulat tai yli kymmenen 2-8mm:n rakkulaa ympäri munasarajaa ja lisäksi tiiviskaikuinen munasarjan keskiosa. Pco-diagnoosi vaatii tuekseen myös hormonitestejä.Hyvänlaatuinen, jo syntymästä asti oleva munasarajkasvain, on ns.dermoidikysta, joka sisältää sarveiskalvon rakenteita kuten hampaita, hiuksia, kynsiä.

 

 Pahanlaatuisuuden viitteitä ovat nopeasti kasvavat,  paksuseinäiset, lokeroiset, sisäseinämäkasvustoa omaavat, kiinteätä kudosta tai sitten kaikkien näiden yhdistelmäkasvaimet.Verikokeilla voidaan myös saada viitteitä munasarjakasvaimen laadusta.

 

Ennen vaihdevuosia 7-8cm:n kokoisten kystien kasvu ja mahdolliset muutokset kontrolloidaan 4-6 viikon kuluttua toistetulla tutkimuksella, mikäli pahanlaatuisuuden merkkejä ei todeta.  Endometrioomat ja dermoidikysta poistetaan leikkauskella jo ensimmäisen diagnostisen tutkimuksen jälkeen.  Mikäli uudessa tutkimksessa kysta ei ole hävinnyt sitä voidaan seurata uusintatukimuksilla tai sitten poistaa leikkauksella, joka on tarpeen etenkin silloin  jos se kasvaa seurannassa nopeasti. Kookkaammat kystat poistetaan jo ensimmäisen tutkimuksen jälkeen.

 

Vaihdevuosien jälkeen pahanlaatuisuuden mahdollisuus kaikissa munasarjapokkeavuuksissa kasvaa. Tässä iässä 10-15%:lla naisista on  2cm tai pienempiä hyvänlaatuisen näköisiä rakkuloita, joita voi seurata harvakseen tehdyin tutkimuksin. 2-5cm:n  rakkuloita suositellaan seurattavan 3kk:n välein ja jatkossa harvemmin jopa vuosittain, mikäli  kysta on muuttumaton. Kaikki muut rakkulat tässä ikäryhmässä olevilta on poistettava leikkauksella.

Kohdun vierusudoksen märkäkertymät pahoissa lantion alueen tulehduksissa tai leikkauksen seurauksena, munajohtimen tulehtumisesta ja tukkeutumisesta johtuvat nestekertymät sekä munasarjojen tai koko adnexin(=munasarja ja munajohdin) kiertymät  näkyvät hyvin ultraäänitutkimuksessa. Noihin tiloihin liittyy myös kova mahakipu.

 

Kaikki edellä kuvattu on mahdollista nähdä yhdellä ainoalla ultraäänitutkimuksella, joka ei vaadi mitään ennakkovalmisteluita. Jos pitkään on kärsinyt ummetuksesta, on näkyväisyys huomattavasti parempi , jos suolen tyhjentää kertakäyttöperäruiskeella noin  tuntia ennen tukimusta.

 

 

Powered by CMSimple | Webmasteri