Vastaanotot

Kuopio ajanvaraus: 0405560712

 

Kaavi ajanvaraus:
040  55 60 712

Ajankohtaista

 Akupuntiohoidot:lapsettomuus,synnytyksen käynnistäminen, mahavaivat, laihdutusnastat,migreeni,niskahartiavaivat,selkäkivut.

Voimaannuttava syntymä-verkkokurssi:www.wellnessonline.fi Vauvahierontakurssit, äitiysjooga.

Kuopiossa ja Helsingissä. Kurssit pyörivät koko ajan. Ilmoittaudu heti.  Tiedustelut ja ilmoittautumiset 0405560712. Myös yksityisopetus mahdollista.  

Äitiysjooga sunnuntaisin klo10-11 Klo11-12 . Ilmott.tekstiviestillä 0405560712

Katso multimediaesitys Sao Paulon koulusta

Päivitetty 25.12.2020

23.06.08

Lehtijuttu, lähetetty Suomen Gynekologiyhdistyksen jäsenlehteen.

Epiduraalipuudutuksesta ja synnytyskivusta

Riitta Jouppila on tehnyt hyvän työn, kun on tuonut epiduraalipuudutuksen synnytyssaleihimme. On kullan arvoista , että sietämätöntä kipua kärsivä äiti saa apua ja pysähtynyt synnytys loppuu onnellisesti. Nykyisessä mitassa epiduraalipuudutusten käyttö aiheuttaa synnytyksille myös hallaa ja on olemassa toinenkin näkökulma synnytyskipuun.

Raamaun lause:"Kivulla sinun pitää synnyttämän " ei ollut rangaistus vaan viisaus. Synnytyskivulla on merkitys ja tehtävä. Se auttaa synnytysregressioon pääsemisessä (kts. "Nainen Naiselle-luonnollinen syntymä",Miettinen-Jaakkola, Kääntöpiiri, 1992) ja siten parantaa synnytyshormonitoimintaa mikä vahvistaa sisäsitä intuitiota ja helpottaa vaistonvaraista käyttäytymistä, jolloin synnyttäjälle tulee tunne tilanteen hallinnasta omin keinoin. Se pitää synnyttäjän liikkeellä, panee tekemään ja ohjaa synnytystyötä, mikä helpottaa lapsen laskeutumista ja kiertymistä synnytyskanavassa sekä parantaa äidin hengitystä ja verenkiertoa. Tällainen synnytys auttaa ensikontaktissa ja leimautumisessa sekä imetyksessä ja hoivaamisessa- se on äitiyttä ja naiseutta voimaannuttava tapahtuma.

Paavi ei vapauttanut synnyttäjää liikkumaan, laulamaan, tanssimaan, mietiskelemään käyttämään lämpöä, vettä , hierontaa ja doulan tukea, vaan nämä kivunlievityskeinot ovat olleet käytössä jo aikojen alusta. Synnytysten sairaalaan siirtämisen myötä naiset ohjattiin sänkyyn ja saivat potilaan passiivisen roolin, alistettin asiantunitjoiden ohjattavaksi ja määräysvaltaan, vain vähän omasta tilastaan ymmärtäväksi ja vastuutua kantavaksi, päätösiä tekeväksi synnyttäjäksi.

Epiduraalipuudutus ei ole vapauttanut synnyttäjää eikä parantanut naisten asemaa. Teknologisessa synnytyksessä synnyttäjä sidotaan sänkyyn, on entistä enempi toisten armoilla, asiantuntijoiden määräysvallassa, sivustakatsoja roolissa,passiivisena - ei tiedä, ei ymmärrä, ei osaa. Synnytyspelko on ymmärrettävästi lisääntynyt. Tämän jälkeen hän on entistä epävarmempi äitiydessään ja naiseudessaan. Hoitohenkilökunnankin usko naisen selvitymiseen on murentunut. Kätilöistä on monesti tullut sairaanhoitajia, lääkäreiden aputyttöjä. He ovat menettämässä herkät taidot ja keinot seurata, valvoa, auttaa ja tukea synnyttäjää.

Epiduraalipuudutus ei ole lisännyt synnytyksen turvallisuutta. Toimenpiteet , lääkitys ja sektiot ovat lisääntyneet. Tulokset eivät ole parantuneet ,jopa äitikuolemia on epiduraali aiheuttanut. Nainen on menttänyt synnyttämisen kokemisen, hän haluaa synnyttää yhä enenevässä määrin leikkauksella, mikä on vaarallisin tapa synnyttää.

Epiduraalin laajamittaista käyttöä normaalisynnytyksissä on syytä kyseenalaistaa. WHO on antanut 1985 lähtien suosituksia rajoitetun synnytysteknologian käytöstä. Ruotsin ja Britannian hoitosuositukset matalan riskin synnyttäjille sekä Suomen Kätilöliiton "Normaalisynnytys-muistio" onvat merkkejä uuden synnytyskipuaikakauden alkamisesta.

Aila Miettinen
Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Powered by CMSimple | Webmasteri